Lezárult a Szegedi Biológiai Kutatóközpont négyéves kutatása

Az egészség megóvását célzó s egyben környezetvédelmi kutatási programot zárt le a Szegedi Biológiai Kutatóközpont. Nemcsak Csongrád-Csanád megye, hanem az egész ország lakosságának életminősége javulhat az eredmények által. 

A program kétmilliárd forintból, több mint négy éven át zajlott. Az EU támogatásával valósultak meg a kutatások, amelyek az egészség- és környezetvédelmen alapultak. A cél az volt a kutatási projektekkel, hogy a megoldatlan egészségügyi problémák alapjait kutassák társadalmi szinten. Többek közt, hogy hogyan alakulnak ki és terjednek ma Magyarországon a fertőző betegségek, hogyan fejlődnek ki az antibiotikumokra rezisztens baktériumtörzsek. A kérdésekre kapott válaszokkal a problémák megoldhatóvá válhatnak.  
 
 
Lezárult a kutatás
Lezárult a kutatás
 

A rosszindulatú daganatok kifejlődése, az öregedéssel kapcsolatos általános egészségügyi problémák, illetve a környezet megóvása is szerepet kapott a kutatások során. Utóbbira nemcsak a környezet megóvása, hanem az emberi egészség megőrzése miatt is szükség van.  

Négy és fél éven keresztül vizsgálták ezeket a területeket. Három pilléren nyugvó kutatásról van szó a központ közleménye szerint. A fertőző és genetikai betegségek leküzdésére egysejt szintű kutatásokat végeztek. Állati modellszervezeteken az egyedfejlődés, a regeneráció és az öregedés molekuláris szintű hátterét vizsgálták. Sejttenyészeteket és mesterséges szövetmodelleket is létrehoztak, valamint elemezték a fény és növényi rendszerek komplex kölcsönhatásait.  

Mindegyik pillér esetében hasonló vizsgálatok zajlottak, és sok átfedés volt, amelyek alapján elmondható, hogy komplex, pillérenként egymásra ható kutatási program jött létre. Az eredményeket tudományos szaklapokban közölték.  

 

M. A. 

Forrás: mti