Infektológiai klinikát kap Csongrád-Csanád megye

A Csongrád-Csanád megyei megyeszékhelyen egy vadonatúj infektológiai klinikát építenek négymilliárd forintból. A klinikaa a Szegedi Tudományegyetemhez tartozik majd, és oktatási központként is működni fog.

A Szegeden felépülő többszintes infektológiai klinika tervei már megvannak, az alapkőletétel december 15-én történt meg. A cél az, hogy 2022 nyarára a beruházás befejeződjön. Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára is jelen volt a bejelentésen, szerinte a fertőző betegségek ügye mára központi kérdésé vált.

Az alapkőletétel

Az alapkőletétel

 

Az infektológiai klinika kialakítására már 2015 óta készülnek, megvalósulásával a jövőben nem kell ideiglenesen átvariálni a részlegeket egy-egy járványkutatás vagy pandémiás ellátás miatt, ahogy korábban. A külön klinikai részleg lehetővé teszi, hogy maximális ellátásban részesüljenek a betegek, és modern környezetben folytatódhassanak a kutatások.  

 
A jelenlegi járványhelyzet miatt különösen fontos a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó klinika léte. Az épületet négyszintesre tervezik, ambuláns és diagnosztikai egységek lennének a földszinten, a három emeleten pedig 54 darab egy ágyas, izolálható kórterem kap helyet, külön fürdővel és mellékhelyiséggel.  A betegszobákban rendelkezésre áll majd az intenzív ellátáshoz szükséges technológia is. 

 

 

M. A. 

Forrás és fotó: mti/ Rosta Tibor