Felújították a makói múzeum külső raktárait

Végre elkészült a makói József Attila Múzeum új, minden szakmai igényt kielégítő raktára az Aradi utcában.

Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere elmondta, hogy a város eredetileg hajléktalanszállót tervezett az ingatlanban kialakítani, melyet a gyakorlati szakképzéssel foglalkozó Baustudium Kft-től 11 millió Ft értékben vásárolt meg. Az 1991-ben épült, 400 nm-es alapterületű ingatlanban tervezett hajléktalanszálló létesítéséhez a szükséges hatósági engedélyeket nem kapták meg.
 
Néprajzi relikviák

A makói múzeumnak egyre sürgetőbbé vált az Úri utcai dohos raktár felszámolása a rossz körülmények miatt, ezért az önkormányzat felajánlotta és felújította a biztonsági berendezésekkel felszerelt, elkerített épületet.
 
Az Úri utcában tárolt kollekciót az Aradi utcai épületbe költöztetik át. 2020 novemberében, a járásszékhelyi múzeumok szakmai támogatására kiírt pályázaton több mint 3 millió Ft támogatást nyertek el a raktár berendezéséhez. A 3,7 millió Ft-ból többek között polcrendszert és megfelelő körülményeket biztosító, hő és páramérő műszereket, energiatakarékos és műtárgybarát izzókat vásároltak.
 
Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója elmondta, hogy az új raktárba folyamatosan érkeznek az értékes, főleg néprajzi jellegű relikviák.
 
A raktárban kialakított 300 négyzetméternyi polcrendszeren 30 ezer tárgy fér majd el. Eddig közel 10 ezer leltározott és felcimkézett tárgyat helyeztek el a polcokon.
 
A múzeum másik, szintén Aradi utcai külső raktár épülete is megújult: 3 millió Ft összegű pályázati pénzből kicserélték a nyílászárókat és ajtókat, így lég és pormentesen tárolhatják az ott elhelyezett tárgyakat.
 
BG
Forrás: Magyar Nemzet