Csak városkártya kell Hódmezővásárhelyen, és ingyenes a tömegközlekedés

Teljesíti ígéretét a hódmezővásárhelyi polgármester - Márki-Zay Péter ősszel azzal kampányolt, hogy ha megválasztják, ingyenessé teszi a helyi közlekedést. Március elsejétől pedig ez így is lesz.

A művelethez nem kell más, mint a lakosoknak igényelniük egy városkártyát. Ennek ugyan van egy csekély éves díja, de ezen felül nem kell majd fizetni a tömegközlekedési eszközökön való helyközi utazásokért. A városkártya kiállításának díja egyszeri ezer forint, éves díja pedig kétezer forint - nyugdíjas és diák kedvezménnyel ennek csak a fele. A kártya egész éves bérletként funkciónál majd.

Márki-Zay Péter a Facebook oldalán ecsetelte, hogy is fog kinézni az ingyenes közlekedés a gyakorlatban.  Először is a Volánbussszal tárgyalnak és bízik abban a városvezetés, hogy a lehető legjobb ajánlatot adja majd nekik a projekt kivitelezését megkönnyítendő. A számítások alapján az ingyenes közlekedés a városnak kevesebb pénzébe kerül majd, mint az eddigi díjköteles, de kihasználatlan.

 

Tömegközlekedés a buszon

Tömegközlekedés a buszon

 

Elmondása szerint óránként járnak majd a körjáratok a vasárnap kivételével. A buszok környezetbarát Euro5-ös, alacsonypadlós, akadálymentesített járművek. “Az ipari parkba járó buszok csak műszakváltáskor járnak, lefedve a város egészét, az időseknek és külső városrészekben lakóknak induló három körjárat mindegyike érinti a tram train megállóját, a piacot, a kórházat, városházát és a strandot, valamint a jelentősebb üzleteket - és a város szélén lévő Kincses-telepet" - írja a polgármester, elmondása szerint a megújult útvonalakra lakossági igény mutatkozott.  

 

 

M. A.