850 millió forintos fejlesztés indul a Csaj-tónál

A kormányhatározat szerint a Csaj-tó 850 millió forint értékű ökoturisztikai fejlesztésben részesül, amely által a családok és a kirándulók számára is jóval vonzóbb helyszínné válhat a tó térsége. 

A Csaj-tó területe és térsége a gazdag madárvilágáról is híres, hiszen a környéken élő fajok száma a kétszázat is meghaladja. A Csanytelek-Tökörkény-Baks települések között lévő természetvédelmi terület a Kiskunsági Nemzeti Park Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetéhez tartozik, gazdag madárvilága mellett pedig jellegzetes növényvilágot tudhat magáénak. 

A szóban forgó fejlesztéssel a környék és a tó térségének turizmusát lendítené fel és élénkíteni a kormány.  Külön kiemelnék a Csaj-tó természeti értékeit, mindezt fenntartható és környezetbarát módon mutatnák be. Továbbá, az aktív és ökoturisztikai látványosságok fejlesztése miatt egy vasúthálózatot is felújítanának a tórendszer körül a projektre szánt összegből. 
 
csaj_to_vasut
A tó körül lévő vasúti szakaszokat is felújítanák

Mivel a vasúti pálya nagy része az elmúlt évtizedek során felmondta a szolgálatot, így csak a használható, vagy a még használhatóvá építhető vasúti pályaszakaszt újítják fel és hozzák olyan állapotba, hogy azon lehessen közlekedni, akár kisvasúttal is. Mindemellett pihenőhelyek és kiszolgáló létesítmények is épülnek majd az ide látogató turisták számára. A kormányhatározat szerint 2021-ben 301 millió forint, míg 2022-ben 548 millió forintot kap a Csaj-tó ökoturisztikai fejlesztése, amelyet a Kiskunsági Nemzeti Park segítségével valósítanak meg. 

“Nagyon fontos számunkra turisztikai szempontból ez a beruházás, mert összhangban áll az elképzeléseinkkel. A tervek szerint egy kerékpárútvonal fogja majd összekötni az ópusztaszeri emlékparkot és a Csaj-tavat, ez pedig a mi településünkön is áthalad, erre szeretnénk építeni. Minél több dolog fut keresztül a falun, annál jobb. Kitörési pont is lehet számunkra a turizmus, ezért szeretnénk olyan lehetőségeket kínálni az erre járóknak, amelyek miatt érdemes elidőzni Csanyteleken: szeretnénk megvalósítani egy falumúzeumot, benne a helyi művészek kiállítóterével, illetve egy informatikai múzeumot is.” - fejtette ki véleményét a projektről Csanytelek polgármestere, Erhard Gyula.

Nyitókép forrása: Látnivalók Magyarországon
CS.SZ.