Shaanxi és Csongrád kapcsolata gyümölcsőző

A kínai Shaanxi tartomány és Csongrád megye kapcsolata 23 éves múltra tekint vissza, melyet Kakas Béla, a közgyűlés elnöke úgy értékelt, mint egy gyümölcs fát, melyről a felek gyümölcsöt szeretnének és fognak is látni. „A 40 millió lakosú Shaanxi tartomány gazdasági szakemberei és politikai szereplői látnak fantáziát a hozzájuk képest kicsi, 400 ezer lakosú Csongrád megyében, hiszen geopolitikai adottságunk, azaz a hármashatár Európa kapuját is jelentheti a kínai partnerek számára” - fogalmazott.

A megyei kapcsolat mellett, Shaanxi székhelye, Hszian Szeged testvérvárosa, így több szálon fut az együttműködés. Shaanxi delegációja tavaly látogatott a megyébe, már akkor szóba került, hogy Csongrád megye adottságai lehetővé teszi a kínai partnerek számára az európai piacra jutást. Csongrád megye delegációja a közelmúltban járt a Kínai Népköztársaság dinamikusan fejlődő tartományában, a látogatás során Kakas Béla több szakmai és üzleti fórumon vett részt, ahol bemutatta a megye befektetési lehetőségeit.

 

Shaanxi és Csongrád kapcsolata gyümölcsőző - forrás: csongrad-megye.hu

Kakas Béla, megyei elnök több előadást is tartott a befektetési lehetőségekről

 

A megyei elnök négy városban járt, ahol elmondta, "hogy Magyarország alkalmas a befektetésre, amit minősítések is alátámasztanak, illetve megvan a nyitottság is a kínai befektetők fogadására". A konferenciákon több vállalkozót ismertek meg, szó esett az egészségügyi, az oktatási, az agráriumi együttműködésről. Kakas Béla szerint Kínában minden lehetőséget komolyan vesznek, sőt, Kína több tartomány megkereste Csongrád megyét, mert látnak benne fantáziát. Az együttmüködés következő lépcsője a szeptemberi ’Egy övezet, egy út’ konferencia, amelyet Magyarország rendez.

 

/T.D.