H I R D E T É S

Szeged Vezető Hír

Tanfolyam indul a szegedi papucs hímzéséről

Tanfolyam indul a szegedi papucs hímzéséről

A Szegedi Papucsért Alapítvány, a Szent-Györgyi Albert Agóra és a Hagyományok Háza szervezésében indul tanfolyam, melyen a szegedi papucs hímzésének technikáját, motívumkincsét és színvilágát ismerhetik meg az érdeklődők.

A tájékoztatás szerint a kézzel készülő papucsok hímzői már csak néhányan vannak, és ők sem fiatalok. A hagyományos papucsot készítő cipészmestereknek nagy szükségük van arra, hogy szakértő kezek készítsék a papucsfejekre kerülő motívumokat. A hímző utánpótlás megteremtése az egyik legégetőbb feladat a mesterség fennmaradása érdekében. A papucshímzés speciális tudást igényel, nemcsak azt kell tudni, milyen motívumok, milyen színvilág kerüljön a papucsokra, különleges technika szükséges a bársonyanyag hímzéséhez is.

 

Tanfolyam indul a szegedi papucs hímzéséről

A hímző utánpótlás megteremtése az egyik legégetőbb feladat

 

A március 25-én induló tanfolyamon a papucshímzés rejtelmeibe Fetter Ferencné Király Zsiga-díjas népi iparművész mellett Dobó Katalin, a Sallay-papucsok és Vári Andrea, a Rátkai-papucsok hímzője avatja be a résztvevőket. A hímzéstechnikák elsajátításán túl az érdeklődők megismerhetik a papucskészítés folyamatát és a hagyományt megújító kortárs tervezők munkáit is. A szegedi papucsot tavaly felvették a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe.