H I R D E T É S

Szeged Vezető Hír

Megújult a szegedi zsinagóga

Megújult a szegedi zsinagóga

Kormánytámogatásból, összesen 950 millió forintból valósult meg a 114 éves épület külső rekonstrukciója. Heisler András, a Mazsihisz elnöke az átadáson hangsúlyozta, hogy az épület a magyar szecesszió remeke, Európa egyik legszebb zsinagógája.

B. Nagy László országgyűlési képviselő kifejtette, a rekonstrukció Magyarországon szinte egyedülálló, hiszen a rendelkezésre álló forrásból az eredetileg tervezetnél nagyobb munka valósulhatott meg. A fejlesztési biztos közölte, hogy támogatja az 1300 ember befogadására alkalmas, kiváló akusztikájú egyházi épület 1,2 milliárd forintra becsült költségű belső megújítását.

 

Kormánytámogatással újult meg a szegedi zsinagóga külseje

A szegedi zsinagóga belső felújítása 1,2 milliárd forintra becsült költség


Az épület külső rekonstrukciójának első lépéseként a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány 50 millió forintos támogatásával a két tornyot újították fel. Ezt követően a kormány 950 millió forint támogatást biztosított a beruházásra. A csaknem egy éve elkezdődött munkálatok során helyreállították a kupolás tornyos szerkezetű épület tetőszerkezetét, a külső homlokzatot, a kerítést, elvégezték a bádogosmunkákat, megszépültek az ólomüveg ablakok és ajtók, a tornyokba kerültek a szociális helyiségek. A felújítás részeként helyreállítják a zsinagóga bibliai növényeket bemutató kertjét is.

/T.D.