H I R D E T É S

Szeged Vezető Hír

90,9 milliárd forintos főösszű Szeged költségvetése

90,9 milliárd forintos főösszű Szeged költségvetése

Elfogadták Szeged költségvetését, melynek főösszege 90,9 milliárd forint. Botka László polgármester hangsúlyozta: a költségvetés kiadásainak kétharmadát - csaknem 61 milliárd forintot - fejlesztésre fordítják. 

 

Az önkormányzat 6,231 milliárd forint - a 2018-asnál mintegy félmilliárd forinttal több - állami támogatást kap működési kiadásaira, ez azonban csak a szükséges finanszírozás 20 százalékát biztosítja. Az önkormányzat helyi adóból származó bevételei a tervek szerint meghaladják majd a 15 milliárd forintot, ebből 10,5 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adó. Botka László elfogadta a KDNP költségvetéshez benyújtott módosító javaslatait, amelyek nyomán 40 millió forintos egyházügyi alapot hoznak létre, és a többi közt növelik a polgárőrszervezetek, valamint a fogyatékossággal élőket képviselő, illetve a nyugdíjas- és ifjúsági szervezetek támogatását.

 

90,9 milliárd forintos főösszű Szeged költségvetése

Csaknem 61 milliárd forintot fordítanak fejlesztésre

 

Póda Jenő (KDNP) úgy fogalmazott, nagyon régen nem volt ilyen könnyű helyzetben a városvezetés a költségvetés összeállításakor. Ez részben annak köszönhető, hogy a kormány átvállalta az önkormányzat csaknem 30 milliárdos adósságát, emellett jelenős kormányzati és uniós támogatások érkeznek Szegedre. Joób Márton (MSZP) közölte, az önkormányzat idén kizárólag saját forrásból 600 millió forintot fordít közvetlen szociális támogatásokra. Folytatódik az önkormányzati bérlakások felújítása; ez az elmúlt években 600 ingatlant érintett, az idén 110 bérlakás rekonstrukciója történhet meg.