H I R D E T É S

Szeged hírek

Több mint 3 milliárdos egészségügyi kutatás-fejlesztés indul Szegeden

Több mint 3 milliárdos egészségügyi kutatás-fejlesztés indul Szegeden

Uniós támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Főiskola egy olyan kutatási programra, amely több tudományterületet kapcsol össze, a középpontban az egészségállapottal kapcsolatos vizsgálatok állnak a fogantatástól kezdve egészen az időskorig.

A több mint 3,6 milliárd forintos projekt célja a két szegedi felsőoktatási intézmény kutatási szolgáltatásainak bővítése, a tudományos utánpótlás erősítése, valamint a megszülető eredmények piaci hasznosításának elősegítése is. A négyéves program során a felhasználható forrás nagyobb részét az SZTE-en induló 18 és a GFF-án kezdődő két kutatási programra fordítják. A kutatás során a fogantatástól egészen az időskorig vizsgálják az egészségmegőrzés és -fejlesztés lehetőségeit, alprogramként pedig a meddőséggel és időskori betegséggel is foglalkoznak.

 

Több mint 3 milliárdos egészségügyi kutatás-fejlesztés indul Szegeden

Több mint 3,6 milliárd forint uniós támogatás nyert az a kutatás, amely a fogantatástól egészen az időskorig vizsgálja az egészségmegőrzést és -fejlesztés lehetőségeit

 

Az előrejelzések szerint rohamosan növekedni fog azoknak a betegségekkel küzdő, egyedülálló embereknek a száma, akiket család híján más nem tud majd gondozni, csak a professzionális szociális ellátórendszer. A Gál Ferenc Főiskolán induló programok célja az új generációs szociálisszakember-képzés kereteinek kidolgozása, illetve az állami és nem állami fenntartású ellátók közötti, jelenleginél sokkal szorosabb együttműködés kialakítása - áll a közleményben.

 

/T.D.