H I R D E T É S

Szeged hírek

Rekordot döntött a hazai irodapiac

Rekordot döntött a hazai irodapiac

A tavalyi évben számos rekord megdőlt, mind az új irodák átadása, mind a bérbeadások terén. Az üresedési ráta év végére a harmadik negyedévtől egy kicsit nőtt.

Ez az ügyfelek számára azt jelenti, hogy nagyobb kínálatból lehet válogatni.

 

Kivehető két korábbi Magyar Telekom irodaház

 

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BRF) adatai szerint 2018-ban 535 ezer négyzetméter helység került kiadásra, az utolsó negyedév volt a legerősebb, 171 ezer négyzetméter felett volt a bruttó bérbeadás volumene. Hatalmas az érdeklődés a kivehető irodák iránt, és sok új munkahely talált gazdára.

 

A nagy növekedés annak is köszönhető, hogy 230 ezer négyzetméter újépítésű iroda került be a piac körforgásába. Az ingatlanfejlesztési boomnak köszönhetően rengeteg új hely bukkant fel, amelyek általában a magasabb színvonalú, A és B kategóriájú területeket növelik.

 

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 3 628 105 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 018 390 négyzetméter az A és B kategóriás spekulatív irodaterület, valamint 609 715 négyzetméter a saját tulajdon.

 

Nagymértékben növelte a bérelhető helységek számát, hogy korábbi Magyar Telekom székházak, amelyek mintegy 30 ezer négyzetmétert tettek ki összesen, átsorolódtak a bérelhető azaz spekulatív állományba - magyarul kivehetővé váltak.

 

Szép irodában a munka is jobban megy

 

Az, hogy nagyon sokan érdeklődnek a modern irodák bérlésének lehetősége iránt abból is kiderül, hogy 20 bázispontos csökkenést mértek az üresedési ráta terén. Azaz 2018 egészét tekintve kevesebb lett az üres, kivehető helység.

 

Pest és a Váci út pörög a legjobban

 

A budapesti irodapiacot kisebb alpiacokra bontja a szakma. A legnépszerűbb, ahol a legnehezebb helyet találni, a Pest Nem-központi alpiac, mindössze 3,4 százalékos üresedéssel.

 

Az Agglomerációban ezzel szemben 38 százalékos az üresedési ráta, azaz az irodák egyharmada szabad. Ez is alátámasztja azt a tapasztalatot, hogy a munkavállalók jobban szeretik a könnyen megközelíthető munkahelyeket, és a cégek ezért is beljebb húzódnak.

 

A legmagasabb bérlői aktivitás a Váci úti alpiacon volt, azaz itt történt a legtöbb új bérlés, bérlőváltás. Éves szinten a legnagyobb méretű bővülés is a Váci 33-ban történt 2300 négyzetméteren.

 

Jellemző, hogy elég szerény szeletét adta 2018-ban a fővárosi irodapiacnak Dél-Buda, és a vonzerejét némileg elvesztett Belváros.