H I R D E T É S

Szeged hírek

Raktárbázis, logisztikai park, ipari park - mi micsoda?

Raktárbázis, logisztikai park, ipari park - mi micsoda?

A kereskedelemre, illetve termelésre épülő vállalkozások egyik legnagyobb kihívása hatékonyan megválaszolni a szállítmányozási és raktározási kérdéseket.

Nem könnyű olyan eladó vagy kiadó raktárterületet találni, ami könnyen hozzáférhető a teherszállítás minden módjával legyen az közúti, kötöttpályás, légi vagy folyami szállítmányozás, jól elérhető helyen van, megfelelő infrastruktúrával rendelkezik és szükség esetén lehetséges a bővítése is. 

 

A földrajzi elhelyezkedés mellett érdemes több szempontot figyelembe venni egy leendő raktár kiválasztásánál, hiszen a különféle típusú ipari ingatlanok nem egyformán képesek komplex megoldást nyújtani a raktározás körül felmerülő problémákra. Mielőtt eladó raktárhelyiség vagy kiadó raktár keresésébe fog, érdemes áttekinteni a különféle ipari ingatlanok szolgáltatási skáláját. 

 

Raktárbázis

 

A raktárbázisok általában több raktárhelyiségből álló ipari ingatlanok. Az alapszolgáltatásuk túlmegy egy egyszerű raktárbérleten, mivel a raktárhelyiségek mellett tartalmazza a telephely őrzését, az ipari áram biztosítását, valamint legtöbb esetben opcionálisan bérelhetőek kapcsolódó irodahelyiségek is. Mivel több raktárhelyiség található egy telephelyen, a raktárbázisok hatékonyan tudnak választ adni a szükség esetén felmerülő bővítési igényekre. A raktárbázisok legtöbb esetben kiváló megközelíthetőséggel és a logisztikai mozgatáshoz szükséges terekkel rendelkező ipari ingatlanok.

 

A logisztikai parkok elrendezése lehetővé teszi az áruk idealis mozgatását és szállitását

Ipari parkok

 

Az ipari parkok egy lépéssel tovább viszik a szolgáltatási palettát, mint a raktárbázisok. Olyan ipari létesítményekről van szó, amik telephelyként és raktárként is funkcionálhatnak akár bérleti, akár vételi konstrukcióban. Célcsoportjuk elsősorban a kis- és középvállalkozások közül kerül ki, amik a termelő tevékenységhez szükséges infrastruktúra – ideértve a raktározási, irodabérleti és energia, valamint infokommunikációs alapszolgáltatást – igénybevétele mellett használják a park vállalkozástámogató szolgáltatásait is. Ilyen szolgáltatás lehet az ügyvitelszervezés több formája, pénzügy, számvitel, marketing, jogi tanácsadás, hogy csak néhányat említsünk. Az ipari parkok általában egy gazdasági társaság által üzemeltetett ipari területek.

 

Logisztikai parkok

 

A logisztikai parkok az ipari parkok egy speciálisabb változata. Ezek a raktár és telephely szolgáltatásokat nyújtó ipari ingatlanok általában ingatlanfejlesztők által építtetett létesítmények, amiknek elsődleges ügyfelei a logisztikai szolgáltató cégek. A legtöbb esetben egy kézben van a terület tulajdonjoga, és a cégek csak bérlik a raktárépületeket. A logisztikai parkokra fokozottan igaz, hogy elsősorban kiváló elhelyezkedésű szállítmányozási csomópontokon találhatóak és a telephely úgy van kialakítva, hogy az áruk mozgatását maximálisan támogassa.

 

Csak a budapesti és környéki spekulatív ipari ingatlan állomány közel 2 millió négyzetméter. Az árak régiónként és szolgáltatási színvonalanként igen változatos képet mutatnak, de az egyre inkább erősödő vidéki központokkal alakuló multipoláris raktárpiac rejthet még kiaknázatlan lehetőségeket a logisztikai kérdésekre választ kereső vállalkozások számára. Érdemes tájékozódni a vidéki központokról és a saját igényeket felmérve meghozni a legjobb döntést.