H I R D E T É S

Szeged hírek

Okos megoldások kis fürdőszobára

Okos megoldások kis fürdőszobára

Itthon sokkal inkább jellemző, hogy a lakásokba kisebb méretű fürdőszobákat terveztek és terveznek, gondoljunk csak a panellakások vagy garzonok felosztására. Ha ebbe a kicsi, esetleg szűk helyiségbe még a mosógépet is be kell tennünk és még a wc is itt van, nem sok mozgásterünk maradt. Azért persze van néhány ötlet, trükk és tipp, amelyekkel megkönnyíthetjük a dolgunkat.

A kevesebb több elve


Legyen alapelvünk, hogy kis fürdőszobába kevés berendezés és még kevesebb holmi kell. Könnyebb a dolgunk, ha van külön wc és mosókonyha is a lakásban, de ha nincs, akkor az elrendezést kell alaposan átgondolni a meglévő adottságok, például vízkiállások figyelembevételével. A mosógéptől akár meg is szabadulhatunk, a nagyobb városokban van már például önkiszolgáló mosoda is.


Helykihasználás: okos és praktikus


A kis fürdőszoba lehet egyszerre kényelmes és helytakarékos. Kényelmes attól, hogy van benne legalább egy kis helyünk mozogni, ne üssük be a könyökünket kézmosás közben, ne verjük be a lábunkat a sarokba, ha kiszállunk vagy felállunk. Helytakarékos, mert az átgondoltságnak köszönhetően mégis mindennek van helye.


Okos megoldások kis fürdőszobára


Alakítsunk ki olyan tárolási megoldásokat, amely elrejtik a szemünk elől a piperéket. A wc fölötti falrészt mindenképp használjuk ki: építsünk álfalat beépített szekrénnyel, vagy csak polcozzuk be. Ugyanígy használjuk a teret a mosógép felett is. A törölközőket tarthatjuk és száríthatjuk törölközőszárítón, vagy szerelhetünk tartórudakat az ajtóra és tehetjük oda is őket.


Fürdőkád vagy zuhanykabin


Ha nem akarunk lemondani a kádról, válasszuk a kisebb méretűt, vagy lekerekített formájút, amely fölé például belóghat a mosdó is. Az ülőkád is jó megoldás lehet, ha a gyermekünk még fürdik, de mi már nem ragaszkodunk hozzá, hiszen ebben is megoldható a tusolás. Zuhanykabinokból is sok helytakarékos megoldás létezik. Ugyanakkor érdemes épített zuhanyzóban is gondolkodnunk, hiszen akkora lesz, amekkorának mi szeretnénk. Ez a megoldás jól működik furcsa alaprajzú fürdőszobáknál és tetőtérieknél is. Variálható, kialakítható benne ülőpad, polc és tároló is.


Okos megoldások kis fürdőszobára


A hibrid és praktikus megoldás egy kisebb kád, amelynek odalára üvegfalat rakunk, így zuhanyozhatunk is benne.

Tippek, trükkök


A mosdót akár a sarokba is tehetjük, a csaptelepet pedig falba vagy álfalba is rejthetjük, így lesz modern, okos és praktikus. Amellett, hogy stílusos, egyben optikai trükk is, hogy ami csak lehet, az legyen lebegő: a polc, a mosdó, a wc. A lényeg, hogy látszódjon a padló, lássuk a határokat, széleket. Ne feledjük, hogy készíttethetünk egyedi, méretre szabott bútorokat is. 

A tükör legyen nagyobb méretű, akár túllóghat a mosdó szélességén is. Ne vegyen el túl nagy helyet a lámpa sem, legyen inkább több kisebb, de ne feledkezzünk meg a tükörvilágításról. A csempéket nem kell már a plafonig felrakni, sőt akár teljesen elhagyható. Léteznek már vízálló festékek, sőt tapéták is, amelyeket kifejezetten vizes helyiségekbe ajánlanak.


Színek és stílus


Kis fürdőszobában használjunk világos színeket, mondjuk fehéret. Például fehér a csempe, és csak a fal egy része, valamint főként a kiegészítők színesek – így bármikor stílust válthatunk a dekoráció lecserélésével, míg csempét nem szed le kétévente az ember (bár ma már a csempefestés könnyű és gyors megoldás, ha változtatni akarunk rajta). Tehát tartózkodjuk az élénk színektől, mert agyon nyomhatja a teret, és lehet, hogy egyáltalán nem lesz pihentető hatása, amikor épp relaxálnánk fürdés közben. 


Mindig legyen a fürdőben is valami egyedi: egy kedvenc képünk a falon, olyan dekortárgy, amiről úgy érezzük, hogy nagyon minket jelképez. Ebből pedig bőven elég egyetlen darab is.