H I R D E T É S

Szeged hírek

Mit csinál egy szobafestő?

Mit csinál egy szobafestő?

Az ember azt hinné, hogy amikor hirtelen eszébe jut, hogy ki kellene festeni a szobát, a lakást vagy a házat, akkor minden ujjára talál egy szobafestő szakit, aki ripsz-ropsz megcsinálja neki a munkát.

Sajnos ez egyáltalán nem így van. Ma egy jó szobafestő-mázoló szakembert nagy becsben kell tartani, ugyanis hiány van belőle. Az évek meg a rutin, azaz a tapasztalat, amitől valaki már szemre megmondja, hogy egy adott munkához mire lesz szüksége, milyen szobafestő eszközre, és pontosan mennyi kell belőle - az jónak számít. Ha még egyáltalán nem volt szerencsénk szobafestőhöz, ismerjük meg, hogy mit csinál, mire számíthatunk, ha megbízzuk őt egy munkával!


Ez a munkája


A szobafestő szakma valójában három részterületet fed le: a festést, mázolást és a tapétázást. Aki tanulta a szakmáját, mindhárom munkát képes egyedül elvégezni, azaz mindegyikhez ért.


Így, aki komolyan vesz egy megbízást, legelőször is kimegy terepszemlézni, úgy méri fel a munkát és ad ajánlatot. Azaz kiszámolja, hogy mekkora területet kell lefesteni, és ahhoz mennyi alapanyagra lesz szüksége, majd ehhez hozzá adja az ő munkaóráját. A szobafestő eszközöket ő hozza magával, és nincs tériszonya, nem szédül le a létráról, sem az állványról munka közben.


A festés, mázolás, tapétázás


A szobafestő megvizsgálja a megmunkálandó területet, és eldönti, hogyan végezze el a felület lekaparását. Ez történhet szárazon vagy vizesen, majd következik a glettelés, azaz a felület kiegyenlítése, magyarul az, hogy mindenhol sima legyen a fal. Először felviszi a glettet, majd lecsiszolja egyenletesre a felületet. Ezután jön a festék kikeverése, a megrendelő által választott színben. Majd a megfelelő technikával felviszi azt a felületre, és többször is átfesti. Jegyezzük meg, többször is, hiszen az alapanyaggal is úgy számolt, hogy elegendő kell, hogy legyen erre!


A mázolást legtöbbször a nyílászárókon, ajtókon és ablakokon szokta végezni a szakember. Kiveszi őket a tokból, egy állványra fekteti, leégeti róla a régi festékréteget, majd kigletteli, és lecsiszolja egyenletesre a felületet. Majd következik a tényleges mázolás, a lakkozás és a szárítás, megvárja, hogy a festék megszáradjon és csak ezután kerülhet vissza a helyére az ajtó vagy az ablak.


A tapétázást a felület megtisztításával, azaz mosással kezdi a szobafestő. A régi tapétát levakarja, de ehhez már modern szobafestő eszközök is rendelkezésére állnak. Ezután ismét glettelés következik, majd a tapéta méretre vágása, ügyelve a pontosságra. Ezután tapétaragasztó használatával felhelyezi a tapétát, és precízen ügyel az illesztésekre, szálirányokra, a minta egységére. Aztán jöhet a száradás.


Mit csinál egy szobafestő?


Erre van szüksége


Egy mesternek sok szobafestő eszközre van szüksége, amelyekkel kiszáll a helyszíni munkához.


A legalapvetőbb a különböző méretű létrák és állványok. Ipari, félprofi és háztartási létrákat és gurulóállványokat is az allvanybazis.hu kínálatában megtalálja, így csak ki kell választani, hogy pontosan milyen célra, milyen munkamagasságban van szüksége az eszközre. Ma már a szobafestők nem mindig a klasszikus létrán csattogós festést végzik, a munka méretétől, magasságától függően sokszor inkább állványról teszik azt.


A magasban dolgozók professzionális gurulóállványt választanak, ugyanakkor háztartási célra már lehet olyat is venni, ami létra és állvány is egyben. Erről a festést is végezheti, de más munkákhoz is használható. Vannak úgynevezett többcélú létrák, amelyeket lépcsőre is állíthatunk, így a lépcsőforduló biztonságos kifestése sem lehet akadály a szobafestőnek!


A gletteléshez egy glettvasra lesz szüksége, az elektromos gépek közül legtöbbször hőlégfúvóra, csiszológépre és szórópisztolyra. Emellett természetesen vödrökre, különböző méretű ecsetekre és az alapanyagokra, amelyeket igény szerint ő szerez be, minden olyan további kiegészítővel, amely kell a munkához. Egy jó szobafestő, aki igényes a munkájára, nem hagy maga után festékpacákat mindenhol, nem kell utána napokig kaparászni a festéket mindenhonnan, hiszen takarófóliát használ.