H I R D E T É S

Szeged hírek

Minden, amit a streetwear divatról tudnod kell

Minden, amit a streetwear divatról tudnod kell

Már régóta bevonult diadalmasan az utcáról a streetwear a haute couture, azaz a legmagasabb divat köreibe. Honnan jött ez a trend, ami 2019-ben is hangsúlyos lesz, és mit érdemes tudni róla?

A hetvenes évekig megy vissza

 

Az ‘utca divatja’ valójában nem újkeletű jelenség, már 40 éve jelen van, csak éppen nem a Gucci vagy a Chanel háza táján lehetett vele találkozni, hanem a gördeszkapályákon és a szörfös pontokon.

 

Főleg az utóbbi években fedezték fel a benne rejlő kreatív potenciált a tervezők, és azóta merítenek belőle, merészen összekeverve a ‘hagyományos’ divattal. 2019-ben is nagyon divatos lesz, és mi is hordhatjuk - ahogy majd a későbbiekben látni fogjuk.

 

Eredetileg a streetwear kényelmes, laza és többségében uniszex holmikat jelentett, amelyeket a szörfösök és deszkások viseltek. Ez a szubkultúra szembement a megszokottal, képviselői nem akartak csinosan öltözködni, hanem sportosan nyomultak nemcsak a pályán, hanem a hétköznapi életben is.

 

Shawn Stussy, aki eredetileg gördeszkákat készített, kezdett el ennek a közösségnek pólókat is előállítani, ő alapította meg a Stüssyt 1980-ban. Ez a márka volt minden streetwear divattermék atyja.

 

Ám a stílus még régebbről ered: sokat merítettek létrehozói és viselői a ‘70-es évek nagyvárosi hiphop és gördeszka szubkultúrájának sajátos divatjából. Ezért jellemzik például a streetweart graffiti, tag minták.

 

Supreme póló nélkül ma nincs szupermodell

 

Az olyan márkák ezen a téren, mint az 1994-ben alapult Supreme sokáig egy kis közösség kedvencei voltak, mígnem annyira divatosak lettek a nagyközönség előtt is, hogy ma már Kendall Jenner is lépten-nyomon feltűnő Supreme logós pólót visel.

 

Streetwear ruházat férfiaknak

 

A ‘cool’, laza és sportos streetwear fokozatosan lett közismert. Jó tudni, ez a trend nem keverendő össze a street fashionnel, ami szintén az utóbbi években lett nagyon menő. Ez utóbbi a kreatív civilek utcai kollekcióit jelenti, melyek ma már diktálják a divatot.

 

Nem vicces többé az övtáska

 

Előreugorva a kétezres évekre - az utcai viseletek sosem lettek volna elfogadottak, ha nincsenek a paparazzik, akik elárasztják a médiát a hírességek hétköznapi képeivel. Nekik és a bulvárnak köszönhető, hogy ma már nem mondjuk Marion Cotillard Cannes-i viseletét próbáljuk leutánozni, hanem Cara Delevigne edzőteremből kilépős melegítős szettjét.

 

A streetweart a sztárok saját kollekciói is felfuttatták: Rihannától Kanye Westig mindenki merített ebből a popos, fiatalos stílusból.

 

2019-ben is számos helyen feltűnik majd a streetwear: hiszen utcai divatból jött az övtáska, de az utility mellény is, a horgászok kedvence. Az egyik legmeghatározóbb elem pedig a színes sportcipő lesz, amelyből mindenképpen szerezzünk egyet be ebben az évben!