H I R D E T É S

Szeged hírek

Mikor milyen autópálya matricát érdemes vásárolni?

Mikor milyen autópálya matricát érdemes vásárolni?

Bár a nyaralások már véget értek, hamarosan kezdődik a tél és indul a síszezon. Szerencsére már itthon is elmehetünk síelni, például Eplénybe, de a szomszédos országok, főképp Ausztria a célpont.

 

Ám a téli pihenésen kívül más okból is utazhatunk hosszú órákat az utakon. Ilyen lehet a napi ingázás a munka miatt lakóhelyünkről egy másik városba vagy a fővárosba. A munkán kívül akár egy családi látogatás vidéken a rokonoknál vagy egy hosszú hétvége egy eldugott apartmanban az erdőben is elég indok arra, hogy útra keljünk és a lehető legrövidebb úton, az autópályán keresztül érjünk el a célpontig.


Autópálya matricák érvényessége


Mivel 1 napos autópálya matrica nincs, a legrövidebb időtartam, amit meg lehet vásárolni, az a heti autópálya matrica. Praktikus, mert Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes, így nem kell bajlódni a megyei matricákkal az utazás során, és egy néhány napos út vagy 7-10 napos kiruccanás, akár a síelés kapcsán ez a jó választás.

Ugyanakkor, ha az ingázás a mindennapjaink része, akkor érdemes elgondolkodni az éves autópálya matrica vásárlásán. Természetesen a távolság döntő tényező, azaz, ha megyén belül utazunk, akkor elegendő a megyei autópálya matrica megvásárlása is.

 

Mindig vásároljunk autópálya matricát, ha használjuk az autópályát.


A havi autópálya matrica is praktikus választás azoknak, akik tudják, hogy egy adott hónapban több olyan út is előttük áll, amelyet autópályán kell megtenniük. A közlekedés mindig kényes kérdés, ezért, ha az időtényező is fontos ezeken az utazásokon, azaz a lehető legrövidebb idő alatt szeretnénk eljutni minden egyes alkalommal A-ból B-be, válasszuk az autópályát.


Amit mindig ellenőrizzünk indulás előtt


Nagyon fontos, hogy minden indulás előtt ellenőrizzük, hogy történt-e baleset a mi útvonalunkon. Mert, ha igen, és nekünk időben meg kell érkezünk valahova, akkor előfordulhat, hogy alternatív útvonalon kell haladni. Ezért sose induljunk el rutinból, mindig indítsuk el a navigációt, ami előre jelzi a nehézségeket.

A másik, amit érdemes minden egyes alkalommal ellenőrizni, az a pályamatrica érvényessége, és hogy minden adat stimmel-e rajta. Fontos, hogy az érvényesség az általunk megjelölt kezdő naptól érvényes. A 10 napos matrica a kezdő naptól kezdve további 9 napra, azaz összesen 10 egymást követő napra (a 10. nap 24. órájáig).

A havi autópályamatrica esetében egy kicsit jobban kell figyelni. A megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24. órájáig érvényes. Ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig.

Az éves autópálya matrica az adott év első napjától, az adott évet (tárgyévet) követő év január 31. napjának 24 órájáig. Tehát az idei, 2019-es matrica 2020. január 31. éjfélig érvényes. A megyei matricák esetében ugyanez a helyzet, csak figyeljünk arra, ha átlépjük a megye határt, akkor az azt követő fizetős útszakaszra is legyen érvényes matricánk.

Az érvényességi idő mellett a rendszám ellenőrzése is fontos, azaz, ne legyen elírás benne. Illetve figyeljünk arra is, hogy megfelelő típusú gépjárműt válasszuk ki, amikor épp megvesszük a matricát.

És, ami a legeslegfontosabb: vezessünk mindig körültekintően, a szabályokat betartva. Ne lépjük túl a megengedett sebességet, az autópályán nyert 1-2 perc sosem érhet annyit, hogy azt kockáztassuk, hogy épségben érjük-e el a célunkat.