H I R D E T É S

Szeged hírek

Kicsi a nappalid? Így növeld optikailag a teret!

Kicsi a nappalid? Így növeld optikailag a teret!

A kisebb méretű lakások minél tökéletesebb, helytakarékosabb berendezésére kis túlzással mára egész iparág specializálódott. Íme, pár tipp, hogy hogyan varázsoljunk a szűkebb helységekből tágasnak tűnő tereket!

 

Szűk előszoba, pici nappali, apró konyha – te is hasonló cipőben jársz? Ne ess kétségbe, hiszen kis kreativitással az apró helységek szűkös térérzetén is jelentősen javíthatunk.
Cikkünkben összeszedtünk pár tippet, amit érdemes megfogadni, ha szeretnél optikailag nagyobb teret otthonodban.


Fényt, fényt mindenhova!


Az első és legfontosabb, amelytől nagyobbnak tűnik majd otthonod: a világosság. Ha sok és nagy ablakkal rendelkezik a lakás, az már fél siker. Amennyiben nem, úgy különböző világításokkal tudod pótolni a szükséges hatást. Az egyértelmű, alapvető fényeken kívül, mint a mennyezeti- és például az állólámpák, számos opció áll rendelkezésre: vezethetsz LED sort például a könyvespolc szélénél vagy a konyhapult mentén; helyezhetsz kis, asztali lámpákat, hangulatvilágítást, vagy irányított fényeket az éjjeliszekrényre, vagy a sarokasztalra… és így tovább.

 

Részesítsd előnyben az egyszínű megoldásokat.


Válassz okosan színeket!


A kis lakások egyik aranyszabálya, hogy ne használj sötét színeket. Ugyanaz a lakás optikailag sokkal kisebbnek tűnne sötét falakkal, szőnyeggel, parkettával és sötét bútorokkal, mint ha mindent világos színekkel borítunk. A világos beige, krémszínű, vajszínű falakkal, szőnyeggel, parkettával nem tudsz mellélőni.


Tükrökkel, üveg megoldásokkal az optikai csalódásért!


Ahol csak lehet, használj tükröket és üveget. Akár a komplett szekrénysort boríthatja tükör, de remek választás lehet például egy minél nagyobb alakú előszobatükör is. A tükör és az üveg optikailag rengeteg javít a kisebb lakások térérzetén!


Elő az üveg bútorokkal!


Az előbbi opciót továbbgondolva remek megoldás az üveg felületű bútorok alkalmazása. Gondolj csak például arra, hogy mennyivel tágasabb érzetet ad egy üveg dohányzóasztal, mint annak egy tömör, sötét, fa változata. Válaszhatunk négyszögletes, ovális vagy kerek asztalt, a lényeg, hogy minél nagyobb felülete legyen üveg – akár egy üveg polcos megoldás is jó ötlet lehet.


Minták helyett használj egyszínű elemeket!


Ha a lakás alapvetően nem túl tágas, akkor felejtsük el a mintás felületeket. Sem a nagymintás, sem az apró mintás felületek nem túl előnyösek ebben az esetben. Részesítsd előnyben az egyszínű megoldásokat. Ne aggódj, így sem lesz egyhangú vagy unalmas a lakás, hiszen így is számos opció áll még rendelkezésre, mint például a magasfényű bútorok.