H I R D E T É S

Szeged hírek

Jól halad a villamosvasút építése

Jól halad a villamosvasút építése

Jól halad a Hódmezővásárhelyt és Szegedet összekapcsoló tramtrain építése, 2020 késő nyarán elkezdődhet a próbaüzem, 2021-ben, tanévkezdéskor pedig már használhatják az utazók a szerelvényeket.

Lázár János, a beruházásért felelős kormánybiztos elmondta, az Európai Unió és a magyar állam összesen 71 milliárd forintot fordít arra, hogy a két várost villamos kösse össze, segítve ezzel napi 5-10 ezer ingázó boldogulását. A fejlesztés három fő részből áll: az új villamosvonal kiépítéséből Hódmezővásárhely belterületén, a nagyvasúti pálya korszerűsítéséből a két település között, valamint a vasút és a szegedi villamosvonal összekapcsolásából.

 

Jól halad a Hódmezővásárhelyt és Szegedet összekapcsoló tramtrain építése

Jól halad a Hódmezővásárhelyt és Szegedet összekapcsoló tramtrain építése

 

A Stadler német minta alapján Spanyolországban 8+4 szerelvényt gyárt, ezek közül az elsőként elkészülővel 2020 késő nyarán elindulhat a próbaüzem. A tervek szerint csúcsidőben a szerelvények 10 percenként járnak majd 30 perces menetidővel a két város között - mondta a kormánybiztos. Lázár jános szint kormánybiztosként felel a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal korszerűsítéséért, mellyel kapcsolatban elmondta: a Szeged és Szabadka közötti vonal rekonstrukciójához az engedélyes tervek már elkészültek. A két város közötti menetidő a korábbi két óráról 31 percre csökkenthető felújításnak köszönhetően.

 

MTI/T.D.