H I R D E T É S

Szeged hírek

Hogy béreljünk biztonságos és egészséges munkahelyet?

Hogy béreljünk biztonságos és egészséges munkahelyet?

Nagyon fontos minden irodában, raktárbázison, logisztikai központban, hogy aki ott dolgozik, az napi szinten biztonságosan végezhesse a feladatát. De vajon mik az ismérvei egy igazán jó munkahelynek?

Ha kicsit melegebb van, romlik a koncentráció


Lényeges a munkavállaló számára, hogy a teljes munkaidő alatt jól tudjon koncentrálni, és nap végén egészségesen menjen haza. A munkaadó számára pedig az a cél, hogy az a helység, amit bérel, a legjobb környezetet nyújtsa ehhez. Ezáltal a beosztottak jó teljesítményt ‘adnak le’, és a lehető legtovább lojálisak maradnak a céghez.


Azt már a XX. század elején kitalálták, hogy az emberek jólléte erősen függ a környezetüktől. Ha megkérdeznénk például egy irodában dolgozókat, mi nyomasztja őket, talán még bele se gondoltak, de bizonyára sorban érkeznének az olyan megjegyzések, hogy sok a mesterséges fény, hangosan búg a légkondícionáló, vagy messze vannak a mosdók.


Ha ezeket a csorbákat a munkaadó észreveszi és kiküszöböli, nyugodtabb dolgozókat és jobb teljesítményt kap cserébe. Nemrég vizsgálták például, hogy a diákok teljesítményét már egy kis hőmérséklet emelés is drasztikusan lerontja - akár egy teljes jeggyel - vizsga közben. Valószínűleg egy raktárbázison sem tudnak a munkatársak koncentrálni, ha túl nagy a meleg.


Ezt és a hasonló kérdéseket nem lehet félvállról venni, ha például irodát, munkabázist keresünk.


Nem lopják a napot a beszélgetők


A dolgozóknak számos tippet javasolnak a szakértők arra, hogy kellően kipihentek lehessenek, és ezáltal a hibákat és a baleseteket elkerüljék. A cégeknek is érdemes odafigyelni arra, hogy lehetővé tegyék ezeknek a tanácsoknak a betartását. Nagyon fontos a pihenés, elsősorban munkaidőn kívül, de rövid szünetekre napközben is szükség van.

A programozó munkahelyeken a csocsóasztal felállítása nem luxus: ha valaki egész nap a gép előtt ül és egyfolytában koncentrál, egy kis mozgás elengedhetetlen. A figyelmet sokkal jobban fokozza egy röpke társas játék, mint a hatodik kávé. Érdemes ezért például olyan irodát keresni, ahol komolyabb konyharész van, nemcsak egy olyan rekesz méretű beugró, ahol képtelenség egy kicsit megállni beszélgetni, relaxálni. 


A túl monoton, sivár munkahelyeken megfigyelhető, hogy nagy a fluktuáció. Az nem a legjobb, ha csak a dohányzó munkatársak tudnak néha kivonulni. 

 

Vészhelyzeti terv is lehet alapfeltétel

 

Érdemes a napi rutint is megtörni néha. Jó megoldás, ha van a munkahelyen egy helység egy kis közös mozgáshoz. A nap eleji jóga, torna - mondjuk egy héten egyszer megszervezve - biztosan feldob mindenkit. Ma már raktárbázist is bérelhetünk úgy, hogy közösségi helység legyen benne.

 

Hogy béreljünk biztonságos és egészséges munkahelyet?


A koncentrációt és fizikai munkát igényelő munkák esetében különösen fontos a megfelelő számú szünet. A kimerültség szokott vezetni a balesetekhez, bármilyen munkakörről legyen szó. A védőfelszerelések - amennyiben szükségesek - elérhetőségét és használhatóságát is érdemes gyakran ellenőrizni. Arra is figyelmeztessük a munkatársakat, hogy ha bármi szokatlant érzékelnek, habozás nélkül szóljanak a vezetőknek.