H I R D E T É S

Szeged hírek

Egyedülálló laboratóriumok a szegedi egyetemen

Egyedülálló laboratóriumok a szegedi egyetemen

A Szegedi Tudományegyetemen uniós támogatással alakítottak ki kettő, az országban egyedülálló szolgáltató laboratóriumot, amelyek a kutatásban és az orvosi diagnosztikában használhatók.

Az SZTE szorosan együttműködik a Debreceni Egyetemmel és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával a molekuláris medicina területén folyó kutatásokban, melynek keretében a három intézményben egymilliárd forintos uniós támogatásokkal közös szolgáltató laboratóriumokat alakítanak ki. Az egyik laboratóriumban új képalkotó eljárásokat vezetnek be egy nagy felbontású pásztázó elektronmikroszkóp és a hozzá kapcsolódó eszközök segítségével. Az új módszer az eddigi évekig tartó vizsgálati folyamatot hetekre rövidíti.

 

Az országban egyedülálló szolgáltató laboratóriumokat alakítottak ki Szegeden

Groma Gergely tudományos munkatárs biokémikus sejtszorter műszerrel dolgozik

 

A másik laboratóriumban az egyes élő sejtek fizikai elkülönítését tudják elvégezni. Groma Gergely, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tudományos munkatársa által említett példa szerint, a tumorsejtek a gyakori osztódás miatt nagy számú mutáción esnek át, így kialakulhat olyan változat, mely ellenállóvá válik a terápiára, ami a betegség kiújulásához vezethet.

 

MTI/T.D.