H I R D E T É S

Szeged hírek

Az SZTE-nél neveztek el Göncz Árpádról sétányt

Az SZTE-nél neveztek el Göncz Árpádról sétányt

A Szegedi Tudományegyetem két épülete közötti sétányt nevezték el a korábbi köztársasági elnökről, Göncz Árpádról, aki az alapítója is a szegedi angol fordító- és tolmácsképzésnek.

szegedi bölcsészkar épülete és a József Attila Tanulmányi és Információs Központ között húzódó sétány viseli az író és műfordító, az 1956-os forradalmár nevét. A sétány a forradalmi eseményekben is meghatározó szerepet játszott, ez is indokolja, hogy Göncz Árpád nevét viselje. A korábbi köztársasági elnök Faulkner, Golding, Hemingway, műveinek fordítójaként volt ismert 1980-ban, amikor új munkatársként Szegedre, az akkor induló angol fordító- és tolmácsképzés oktatói közé hívták.

 

Szabó Gábor, az SZTE rektora mondott beszédet a néhai köztársasági elnökről elnevezett Göncz Árpád sétány felavatásán Szegeden

Szabó Gábor, az SZTE rektora mondott beszédet a néhai köztársasági elnökről elnevezett Göncz Árpád sétány felavatásán Szegeden

 

Műfordítás-elméletet és -gyakorlatot tanított a szegedi egyetemistáknak. Szőnyi György Endre, az SZTE bölcsészkarának professzora szerint Göncz Árpád jelenlétével hozzájárult az akkor még fiatal szegedi anglisztika szellemi profiljának kialakításához, majd politikusként sem felejtette el Szegedet, és ottani tanári tevékenységét.

 

/T.D.