H I R D E T É S

Szeged hírek

A család a tűz körül, 5 jótanács bográcsozóknak

A család a tűz körül, 5 jótanács bográcsozóknak

A szabadban főzésnek megvan a maga különleges hangulata. Nem egy embernek kell álldogálnia a konyhában, hanem együtt lehet az egész család, mindenki besegít. Ám a bográcsban főzést is meg kell tanulni, amihez sok gyakorlás szükségeltetik.

A tűz


Találjuk meg a legmegfelelőbb helyet a tűzrakáshoz a kertben. Ha nem otthon bográcsozunk, akkor csakis olyan helyen szabad, ahol nem tiltják a tűzrakást, erről előzetesen tájékozódjunk. Figyeljünk rá, hogy biztonságos távolságban legyen például a gyúlékony anyagoktól, de ne legyen messze az eszközöktől, alapanyagoktól, az asztaltól. Legyen jól körbejárható a tűzrakótér, és készítsünk be egy vödör vizet is a balesetek elkerülése érdekében.


Így kezdjünk hozzá


Ha megtaláltuk a tűzrakóhelyet és letettük az állványt, figyeljünk rá, hogy az ne inogjon, nehogy később felboruljon. Tehát a talaj legyen egyenletes vagy a lábakat süllyesszük kicsit a földbe. Először is, rakjunk tüzet. Ehhez vegyük figyelembe az állvány és az edény méretét, űrtartalmát, mert igen sok fajta létezik. Érdemes egy közepes méretű tűzzel kezdeni, így ha később úgy látjuk, hogy nem elég az ereje, akkor lehet még rá rakni fát, hogy nagyobb lángra kapjon.


Bográcsos ételek


Alapszabály, hogy mivel egy bográcsunk van, abban az ételnek úgy kell elkészülnie, hogy az alapanyagok egyszerre puhuljanak meg.


A család a tűz körül, 5 jótanács bográcsozóknak


Bográcsban alapvetően egytálételeket tudunk készíteni. Leveseket, mint például a bográcsgulyás, halászlé, babgulyás. Aztán különböző lecsókat, paprikáskrumplit, tésztás ételeket, mint a pásztortarhonya vagy akár sóletet. Aztán ott van a nagy klasszikusnak számító pörkölt, amelyet különböző, akár vadhúsokból is készíthetünk. Ha pedig úgy tartja kedvünk, jöhet egy jó pacalpörkölt vagy körömpörkölt is.

 


Ha nem csak magyaros ételekben gondolkodunk, nyugodtan kereshetünk recepteket más országok egytálételei közül is! Érdemes többfélét kipróbálni és kísérletezni. 

 

Első bográcsozóknak talán egy egyszerűbb pörkölttel érdemes kezdeniük. Attól függően, hogy milyen iskolát követünk, előre ki lehet zsírozni a bográcsot, és utána mehet rá a hagyma, majd a hús. Vagy pedig felolvasztjuk benne a szalonnát és utána dobjuk rá a húst, hogy megpiruljon, és ezután következhet a hagyma. Majd a családi hagyományok szerint fűszerezzük, pirospaprikázzuk, dobjuk mellé a zöldségeket, és hagyjuk, hogy rotyogjon, nem kell kevergetni. Az elkészült ételt felszolgálhatjuk kis tálaló bográcsokban is, hogy stílusosak legyünk. 

 

Amire figyeljünk 

 

Ha nincs még tapasztalatunk tűzgyújtásban, akkor használjunk gázüzemű gyújtót hozzá. Legyen piszkafa is a kezünk ügyében, szükségünk lehet rá. 

 

Bográcsból mindenképp vastag falút válasszunk. Készülhet hagyományosan vasból, öntött vasból, lehet zománcozott és rozsdamentes is. Legyen egy hosszú fakanalunk, amivel néha megkeverhetjük az ételt, és jól jöhet egy hőálló kesztyű is főzéskor.

 

A bogrács tisztántartása, védelme

 

Ha elkészült az étel és üres már a bogrács, kipihentük a főzés fáradalmait, szánjunk időt a tisztántartására is. A  vasbográcsot használat előtt és után is meg kell tisztítani. Zsírozással elkerülhetjük a rozsdásodást, ha elmostuk, utána kenjük be étkezési zsírral, amit a következő használat előtt távolítsunk el. 

 

A rozsdamentes változatnál nincs szükség extra védelemre, de a zománcos esetében vigyázzunk, hogy ne üssük neki semminek az edényt, mert könnyen lepattanhat róla a zománc.