H I R D E T É S

Oktatás

Miért érdemes középfokú nyelvvizsgát tenni?

Miért érdemes középfokú nyelvvizsgát tenni?

Sokan azt állítják, hogy nyelvet tanulni sosincs későn. Tény viszont, hogy minél korábban nekikezdünk, annál több előnyét élvezhetjük az idegen nyelvtudásnak. Napjainkban már elképzelhetetlen a munkavállalás vagy a diplomaszerzés anélkül, hogy ne rendelkeznénk legalább egy középfokú nyelvvizsgával.

Természetesen nyelvtudás hiányában is vállalhatunk munkát, de sok esetben előnyként tartható számon, ha az önéletrajzban a nyelvvizsgát is feltüntethetjük. A nyelvtanulásra sokféle lehetőségünk adódik, így a középfokú oktatási intézményektől kezdve a magántanárokon keresztül egészen a nyelviskolákig válogathatunk.

 

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a nyelvtanulás pénz kérdése, pedig ez ma már korántsem így van. Ugyan kétségtelen, hogy egy jó tanár vagy nyelvtanfolyam sokat segíthet a nyelvvizsga felé vezető úton, de ezek az euroexam.org szerint sem pótolhatják az otthoni tanulás fontosságát.

 

Nem mindegy, mik a céljaink!

 

A nyelvtanulók körében gyakori problémát szokott jelenteni, hogy vajon érdemes-e az alapfokú nyelvvizsgára készülni, vagy azonnal a közép szintet próbálják-e meg. Ugyan a középfokú nyelvvizsga letételének nem feltétele az alapfok, mégis gyakran azt javasolják a szakemberek, hogy egyfajta tréning jelleggel megéri próbára tenni felkészültségünket.

 

Az alapfokú nyelvvizsga arra is kiválóan alkalmas, hogy kipróbálhatjuk magunkat nyelvvizsga szituációban, és a majdani középfokú vizsga alkalmából már otthonosabban mozogjunk a helyzetben. Céljaink tekintetében nagyon fontos, hogy miért döntünk a nyelvtanulás mellett. Sokan kifejezetten a külföldi munkavállalás apropóján választják az angol vagy a német nyelvet, mások a diplomaszerzéshez nélkülözhetetlen papírt szeretnék ilyen módon megszerezni. Optimális esetben a meglévő nyelvvizsga bizonyítvány számos előnyhöz juttat bennünket akár a munkavállalás, akár a külföldön történő boldogulása alkalmával.

 

Mindenképpen említést érdemel azonban az a tény, hogy a ténylegesen használható tudás a gyakorlaton és a nyelvi környezeten is múlik.

 

Ha komolyan gondoljuk, akkor irány a középfokú nyelvvizsga!

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy míg az alapfokú nyelvvizsga inkább csak tréning jelleggel vagy kezdőként bizonyul jó választásnak, addig egy középfokú bizonyítvánnyal már jó esélyeik adódnak az életben. Elég csak körülnézni a munkaerőpiacon, és a meghirdetett állások kapcsán legtöbbször szembetaláljuk magunkat azzal, hogy bizony a középfokú nyelvvizsga sok helyen előnyként tartható számon.

 

Hazánkban rendkívül sok külgazdasági kapcsolattal rendelkező cég található, amelyek e szerint ténylegesen használható nyelvtudással rendelkező alkalmazottakat keresnek. Mielőtt azt gondolnánk, hogy elég csak beleírni az önéletrajzba a nyelvvizsga bizonyítvány meglétét, érdemes tudni, hogy a szakértelem bizonyítására gyakran már az állásinterjún sor kerül.

 

Egyre népszerűbb a külföldi munkavállalás!

 

Napjainkban már szakképesítéstől függetlenül sokan választják a külföldi munkavállalás kínálta előnyöket. A szükséges nyelvtudás nélkül is munkát kínáló lehetőségek sajnos az esetek nagy százalékában nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.

 

Legyen szó bármilyen magas szakképesítést és tapasztalatot megkövetelő munkakör betöltéséről, a minél magasabb szintű nyelvtudás nélkülözhetetlennek bizonyul. Sokan vannak olyanok is, akik kifejezetten a vendéglátás területén szeretnének elhelyezkedni. Erre Ausztriában és Németországban legalább olyan nagy kereslet mutatkozik, mint például az Egyesült Királyságban. Mivel a legtöbb munkahelyen az idegen nyelven történő kommunikációt nem kerülhetjük el, ezért ha külföldi munkavállalásban gondolkozunk, akkor mindenképpen érdemes a nyelvtanulásba időt és energiát fektetni.