Egészséges ebéd szőlővel

A szőlőnek annyi pozitív egészségre gyakorolt hatása van, hogy vétek lenne kihagyni az étrendünkből. Alábbi receptjeink szőlővel készülnek, gyors, egészséges ebédet készíthetsz velük!

Melyek ezek a különleges egészségre gyakorolt hatások, amit tudnunk kell a szőlőről?


A szőlő – különösen a kékszőlő – gazdag antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyagokban, mint a polifenolok. Ezek a vegyületek számos igen kedvező hatást fejtenek ki a szervezetre. Emellett a szőlő rosttartalma is jótékony hatással rendelkezik, nem is beszélve a vitamin-, és ásványianyag tartalmáról, így jól illeszkedik az egészséges étrendbe.


Zöldfűszeres pulykamell recept szőlős mártással


Hozzávalók
70 dkg pulykamell szeletelve
3 szál rozmaring
1 bögre jázminrizs
20 dkg szőlő
2 ek cukor
olaj a sütéshez
só, bors ízlés szerint

 

A pulykamellet sózd, borsozd. Rozmaringgal, forró serpenyőben kérgesítsd meg, majd egy tepsiben süsd tovább 20 percet lefedve. A szőlőt mosd meg, majd vágd félbe a szemeket, forró serpenyőben, kevés cukorral kevergesd 5 percig (érdemes 4 evőkanál vizet alá önteni). Ha kivetted a húst a sütőből, pihentesd 10 percet, szeleteld fel, majd a gyümölcsös mártással körbelocsolva tálald. Bulgur vagy rizs remek köret mellé.


A pulykát mi sütőzacskóban tennénk a sütőbe! A hús így biztos porhanyósan puhára sül, és nem szárad ki! A rozmaring aromája is jól átjárja, és nem utolsó sorban még mosogatni is kevesebbet kell!


Szőlős csirkemáj recept


Hozzávalók
40 dkg csirkemáj
2 fürt szőlő (lehet fehér és vörös vegyesen)
1 dl száraz vörösbor
4 ek olívaolaj
só, bors, majoranna ízlés szerint


A csirkemájat mosd meg, olajon süsd meg, közben fűszerezd. Öntsd alá a bort, pár percig párold. Ha elkészült, vedd ki a májat, és a borban forrald össze a félbe vágott szőlőszemeket. Végül ebben a szőlős-boros öntetben forgasd meg a májat. Burgonyapürével tálald.


További őszies, egészséges ebéd receptekért kattints!